рус   укр

Соц мережі

В Україні готують жіночу мобілізацію?

Вітер військових змін почав дути в бік жіночої частини населення України. Тих, хто залишився без чоловіків (а хтось і без дітей) влади обережно лякають мобілізацією. Колишній головком ЗСУ, нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний вважає, що Міноборони дійде до мобілізації жінок, якщо на те буде необхідність. Що за новий наратив? Давайте розбиратися, відмотавши час назад.

В Українській повстанській армії було чимало жінок. Але тоді ж, в порівнянні з чоловіками, вона цінувалася менше, як бойова одиниця. Серед усіх армій антигітлерівської коаліції в Радянській армії чисельність жінок була найбільшою. Такою думкою поділилася одна з укладачок наукового збірника «жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства» Катерина Кобченко. За її словами, їх кількість у лавах армії СРСР становила близько 800 000 жінок. Причому жінки воювали нарівні з чоловіками.

Що стосується сучасних реалій, то, в першу чергу, у всіх на слуху армія Ізраїлю. У ній близько 40% призовниць і 25% служать в офіцерському складі. Вперше мешканки Ізраїлю вирушили воювати в 1947 році під час арабо-ізраїльської війни. А вже в 1949-му призов на військову службу в армію оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) став обов’язковий для жінок за законом.

Україна – самостійна держава, яка вже три десятки років формує своє політичне уявлення про країну, навіщо ж нам дивитися на досвід Ізраїлю і Радянського Союзу? Нехай президент Володимир Зеленський є етнічним євреєм, але українці – не жителі Ізраїлю. Тоді нам варто поглянути на інших партнерів країни. Таких як США і НАТО.

Для країн НАТО гендерні стандарти не просто слова. Велика Британія зняла обмеження на службу жінок в підрозділах так званого ближнього бою ще в 2016 році, а з 2018 року армія відкрила для жінок всі військові спеціальності у всіх видах військ. Нідерланди успішно займаються цим питанням з 2004 року. Перші жінки-генерали в армії США з’явилися в 1970 році, а з 2016 року американкам стали доступні всі бойові посади.

Згідно з даними Міноборони України, у листопаді 2023 року жінки становили понад 7% від загальної чисельності збройних сил України. Станом на квітень 2024 року, в лавах ЗСУ перебувало 65 000 жінок, пише The Times. З них понад 47 000 — військовослужбовці, а понад 5 000 жінок перебували на лінії зіткнення.

Для нас звично, що в більшості своїй воюють чоловіки. Виснажлива війна в Україні трагічно знижує їх число щогодини. Це величезні втрати, які важко компенсувати для країни. Але зараз нові мобілізовані з’являються в бригадах за залишковою ознакою. Фізично здорових і молодих не в строю практично не залишилося: хтось поїхав за кордон, хтось заброньований, хтось ховається. У свою чергу, 25-45-річних міцних жінок чимало. І багато з них коштують двох, а то й трьох виловлених ТЦК чоловіків передпенсійного віку.

Число представниць жіночої частини населення у складі української армії, на полі бою, в офіцерському складі неминуче зростатиме. І це питання найближчим часом очевидно вирішиться. «Україна повинна бути готова до мобілізації жінок в найближчі роки», – попереджала радник з гендерних питань командувача сухопутними військами країни Оксана Григор’єва. Якщо у війні не візьмуть участь всі українці, включаючи жінок і пенсіонерів, то Україна перестане існувати як держава, вважає офіцер ЗСУ Олександр Матяш. Про те, що в українську армію почнуть набирати жінок, якщо війна з Росією триватиме ще кілька років говорив і журналіст Віталій Портников. А буквально вчора висловився Валерій Залужний.

Варто також відзначити, що на лютий 2024 року понад 4,5 млн українців повернулися в свої будинки з-за кордону або з інших регіонів всередині країни. Близько 80% з них – жінки і діти.

У висновку можна відзначити, що в даний час в країні досить молодих жінок, які могли б взяти в руки зброю або скласти гідну компанію офіцерському складу в штабах. А у влади поки ще є час і можливості для якісного рекрутингу, який дозволить внести у збройні сили гендерне різноманіття. Тоді Україна стане ще на крок ближче до вступу в НАТО.

Андрій Бевзенко, для Антикорупційної правди