рус   укр

Соц мережі

В Україні арештували активи видобувної групи “Юнігран” російського бізнесмена Ігоря Наумця

В Україні арештували активи видобувної групи "Юнігран" російського бізнесмена Ігоря Наумця

В Україні арештували активи піщано-щебеневої групи компаній UNIGRAN (Юнігран) російського бізнесмена Ігоря Наумця, який потрапив до санкційного списку РНБО. Про це стало відомо з матеріалів кримінального провадження за ч. 2 ст. 197-1, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 240, ч. 1 ст. 255, ч 3 ст. 254, ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 367, ч. 1 ст. 382, ч. 1 ст. 388 КК.

У травні Президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО, де  в переліку фізичних осіб, на яких накладено санкції, фігурує Ігор Наумець – президент групи компаній UNIGRAN, яка займається видобутком корисних копалин і виробництвом будматеріалів на Житомирщині й Київщині.

Санкції РНБО було застосовано до низки фізичних та юридичних осіб, які володіли або володіють компаніями групи UNIGRAN:

  • Westgrinite Holdings Limited (Кіпр), яка володіє 99% капіталу ТОВ «Юнігран» і 10,53% ТОВ «Юнігран-Сервіс».
  • Елена Калпа, громадянка Британії, яка вказана кінцевою бенефіціарною власницею ТОВ «Юнігран», ТОВ «Юнігран-Сервіс», АТ «Малинський Каменедробильний завод» (АМ МКДЗ), ПрАТ«Пенизевицький кар’єр».
  • Калпа контролює їх через  Smartdixi Limited (Кіпр), яка теж під санкціями.
  • E.S. Mining Company Limited (Кіпр). Компанія зі схожою назвою – S Mining Company Limited – вказана як власниця 80,45% АТ МКДЗ, 97,17% ПрАТ «Пинязевицький кар’єр» і 61,68% АТ «Коростенський кар’єр».

Ігор Наумець — громадянин рф, який втік з України напередодні повномасштабного вторгення. У січні-лютому 2023 року він встиг переоформити свої частки у компаніях на Елену Калпу. Це було зроблено, щоб уникнути санкцій. Але їх все ж таки ввели.

Ще задовго до застосування санкцій правоохоронці відкрили справу стосовно бізнес-групи Наумця. Росіянин, усвідомлюючи можливу конфіскацію активів у разі визнання винним, а також спеціальної конфіскації за вчинення інших кримінальних правопорушень, наявності попередніх рішень слідчих суддів про арешт майна, 30 листопада та 27 січня здійснив перереєстрацію кінцевих бенефіціарів Елену Калпу відразу після скасування заборон на вчинення реєстраційних дій. Мова йде про «Малинський Каменедробильний завод», ТОВ «Коростенський кар’єр»,  ТОВ «Пенизевичі», ТОВ «Юнігран», ТОВ «Шатрище», ТОВ «Пенизевичі».

При цьому бізнес Наумця досі продовжує працювати. За даними слідчих, проходить ухилення від сплати податків шляхом здійснення операцій із афілійованими компаніями на території країни агресора — російської федерації та Республіки Кіпр. Крім того, видобуток копалин більше не є легальним, а також призводить до збитків навколишньому середовищу.

Личаківський райсуд Львова наклав арешт на 356 вагонів компанії UNIGRAN та усі вищезазначені підприємства.

“Антикорупційна правда”