рус   укр

Соц мережі

Матір “слуги народу” Олександра Куницького перевозила через кордон незадекларовані кошти

Матір "слуги народу" Олександра Куницького перевозила через кордон незадекларовані кошти

Матір нардепа від фракції «Слуга народу» Олександра Куницького перевозила через кордон значну суму незадекларованих коштів. Про це стало відомо з рішень Солом’янського та Київського апеляційного суду.

Мова піде про справу, яку намагалися заховати. Матір нардепа Світлану Куницьку 18 листопада 2020 року затримали при проходження митного контролю на відліт у терміналі D аеропорту «Бориспіль». Жінка відлітала до міста Франкфурт у Німеччині авіарейсом Luftgansa.  Куницька пройшла через «зелений коридор». Митники вирішили опитати її. Жінка повідомила, що взяла із собою 30 тис. доларів. Гроші знаходилися у валізі. З її слів всі кошти належали особисто їй.

На Світлану Куницьку склали протокол про порушення митних правил. Вона намагалася перевезти більше встановленого ліміту у 10 тис. євро без письмового декларування.

Постановою Солом’янського районного суду Києва від 21 травня 2021 року Світлану Куницьку визнали винною у порушенні митних правил, відповідальність за які передбачена ст. 471 Митного Кодексу. Однак на неї наклали лише штраф у 1,7 тис. гривень. Їй повернули вилучені 18,2 тис. доларів.

Не погоджуючись з постановою представник Київської митниці подав апеляційну скаргу, де просив конфіскувати кошти.  Митниця зазначала, що законодавством не передбачено можливості звільнення правопорушника від застосування щодо нього обов`язкового стягнення, у тому числі й конфіскації предметів за порушення митних правил.

Суд прийшов до висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги з огляду на наступне.

Згідно ст.23 КУпАП, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами. Нібито таке покарання призведе до накладення на жінку індивідуального та надмірного тягаря та буде непропорційною до вчиненого правопорушення. За думкою суду, готівка переміщувалась без ознак приховування.

Враховуючи характер правопорушення, особу правопорушника (матір нардепа), а також те, що її дії не заподіюють матеріальної шкоди державі, апеляційний суд погодився із висновком суду першої інстанції про відсутність підстав для конфіскації 18,2 тис. доларів.

Цікаво, чому суд раптово став на бік громадянки? Чи не стало тут на користь той факт, що її син є членом комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності? Сам Куницький про цю історію не розповідав. При цьому ми знаємо багато фактів, як представники влади використовують родичів для нелегального перевезення коштовностей та грошей за кордон.

“Антикорупційна правда”