рус   укр

Соц мережі

Як лондонський «проксі» Фірташа Денис Горбуненко допоміг відмити 2 мільярди гривень ексголові ФДМУ Дмитру Сенниченку

Як лондонський «проксі» Фірташа Денис Горбуненко допоміг відмити 2 мільярди гривень ексголові ФДМУ Дмитру Сенниченку

Весною минулого року Національне антикорупційне бюро України викрило оборудку, яка дозволила махінаторам вивести з держпідприємства «Одеський припортовий завод» близько 2 мільярдів гривень. Інформацію виявили під час розслідування справи проти колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. Пройшов певний час, головний фігурант осів у Монако, і, однак, справа отримала цікавий розвиток. В схемі розкрадань під патронатом екскерівника ФДМУ засвітився скандальний український банкір, представник олігарха Дмитра Фірташа – Денис Горбуненко.

Горбуненко відомий, перш за все, тим, що керував сумнозвісним «Родовід банком», з якого вдалося вкрасти багато мільйонів. Також його прізвище опинилось на слуху після того, як компанія Raga Establishment Limited через кіпрські та нідерландські суди змогла заморозити рахунки корпорації найбагатшої людини України Рината Ахметова на суму 820 млн мільйонів доларів. Справа стосувалась перепродажу компанії «Укртелеком» і саме Горбуненко був зазначений керівником Raga.

Зараз Денис Горбуненко тривалий час мешкає у Лондоні і має там власну фірму Union GF UK LTD на пару із дружиною Оленою та громадянином Латвії Андрейсом Демідовсом.
20.09.2024 - горбуненко qkxiqqhireidquant

Нещодавно було виявлено, що ця компанія має зв’язок із британською фінансово-технологічною фірмою Dzing, у якої російські співвласники. Зокрема у звітностях Union GF UK LTD та Dzing фігурує компанія Dekiba Trading Fze. В декількох розслідуваннях вказується, що остання має реєстрацію ОАЕ. Про це власне говориться і на дуже скромному сайті фірми.
20.09.2024 - горбуненко

Хоча, виходячи з даних трейдінгового сайту Trademo, місцем її реєстрації є Румунія. Основними кодами експортної діяльності – «руди, шлаки та золи. Титанові руди та концентрати». Вони ж є цільовими для бізнеса олігарха Дмитра Фірташа.
20.09.2024 - горбуненко
Прізвище Горбуненка у схемах колишнього голови ФДМУ вдалося виявити завдяки офіційним реєстрам та соціальним мережам.

НАБУ викрило злочинну організацію на чолі з Дмитром Сенниченком у березні 2023 року. Детективи виявили, що впродовж 2019-2021 років її учасники заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Сума неправомірної вигоди, отримана членами «схематозу» за весь час контролю над «Одеським припортовим заводом», становить понад 2 млрд грн.
20.09.2024 - горбуненко

До офіційного повідомлення НАБУ були прикріплені листування між членам злочинного угрупування. На одному з них є згадка компанії «Агро газ трейдінг», яка підписувала договори з «Одеським припортовим заводом» по схемі «газ в обмін на добрива». «Підозрювані – тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ – упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини», – говориться в матеріалах слідства.
20.09.2024 - горбуненко
За даними реєстрів, з червня 2018 року до сьогодні засновником ТОВ «Агро газ трейдінг» є Горбуненко Олександр Ігорович. На перший погляд може здатися, що цей Горбуненко не має ніякого відношення до представника Фірташа, адже в них навіть по-батькові різні. Але соцмережі видали зв’язок подільника ексголови Фонду держмайна і партнера олігарха.
20.09.2024 - горбуненко

На сторінці Олександра Горбуненка в соціальній мережі LinkedIN, яка заповнена дуже детально, можна побачити, що з 2006 по 2008 роки він працював старшим економістом, відповідальним за міжнародне фінансування в «Родовід банку». В цей же період там працював і фірташівський представник.
20.09.2024 - горбуненко

Але куди більш цікавим є досвід Олександра Горбуненка, який він здобув з 2014 по 2017 роки. В цей час він працював у компанії Burisma, яку контролює колишній міністр екології часів Януковича Микола Злочевський. Це та сама фірма, в якій працював син президента США Джо Байдена Хантер та експрезидент Польщі Олександр Квасневський. Факт щодо сина Байдена, який опинився в компанії українського міністра-корупціонера, активно розкручували прихильники Дональда Трампа під час минулої президентської кампанії. В Україні тему Байдена-молодшого активно «пушили» через державного зрадника, екснардепа Андрія Деркача, який днями став сенатором в Російській Федерації.

Британське видання Byline Times у 2021 році опублікувало величезний матеріал про те, як український олігарх Дмитро Фірташ викупив непрацюючу станцію метро в Лондоні поблизу свого будинку. Підписував угоду його представник – Денис Горбуненко. Перед цим він отримав довіреність від олігарха, який на той час вже мав проблеми з ФБР.

В матеріалі британські журналісти додають, що Дениса Горбуненка пов’язують зі спробою трампістів дискредитувати президента США Джо Байдена через участь його сина в наглядовій раді компанії Burisma. «Адвокат Трампа Руді Джуліані зустрівся з Горбуненком і командою юристів Фірташа в Лондоні в червні 2019 року, щоб знайти компромат на Хантера Байдена», – пише видання.

Отже, і Денис Горбуненко, який працює на Фірташа, і Олександр Горбуненко, який зараз фігурує у справі проти «резидента батальйону Монако» Дмитра Сенниченка – ланки одного ланцюга. Видання «Наші гроші» називає обох Горбуненків родичами, але знайти фактичного підтвердження цьому не вдалось.

Олександр Горбуненко, згідно з базою даних МВС, зараз перебуває у розшуку.
20.09.2024 - горбуненко

По другому епізоду щодо колишнього голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка без Фірташа теж не обійшлося. Слідство підозрює, що призначений за змовою фігурантів в.о. директора «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» впродовж 2020-2021 років уклав чотири контракти про продаж ільменітового концентрату із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами, який потім перепродавали за ринковими. Концентрат поставляли в тому числі підприємствам РФ та на територію тимчасово окупованого Криму.
20.09.2024 - горбуненко
Скріншот із рішення суду по справі Сенниченка

Йдеться про компанію Belanto trade s.r.o. У 2021 році журналісти виявили її прямий зв’язок із віденським в’язнем Дмитром Фірташем.

Дениса Горбуненка та Дмитра Сенниченка може пов’язувати ще одна цікава деталь. Співвласником згаданого «Родовід банку» свого часу був банкір Сергій Дядечко. Окрім оборудок з українським банком, він відомий тим, що влітку 2016 року його квартиру в Монако пограбували. Французьке видання Nice-Matin писало, що з житла Дядечка було викрадено сейф вагою 250 кг, в якому зберігались коштовності вартістю не менш 2 мільйонів євро. Квартира розташована в елітному комплексі в центрі Монако, а сам Дядечко окрім всього іншого є президентом баскетбольного клубу «Монако».

Дмитро Сенниченко, як стало відомо з розслідування «Батальйон Монако», очевидно, теж проживає в Королівстві, ховаючись від українських правоохоронців.

Денис Горбуненко та Сергій Дядечко станом на зараз залишаються кінцевими бенефіціарними власниками української ТОВ «РБ Капітал-Груп».
20.09.2024 - горбуненко

Всі заплутані зв’язки між Горбуненком, Дядечком, Фірташем та колишнім головою Фонду держмайна Сенниченком доводять, що практично в будь-якому «схематозі», який вдається розкрити українським правоохоронцям, стирчать вуха олігархату. Щоправда, коли схема розкрилася, то фігуранти вже розбіглися: хто на Лазурове узбережжя, хто до Відня, а хто – в Лондон.

“Антикорупційна правда”